Snart har ledige ikke ret til kurser længere

Snart har ledige ikke ret til kurser længere

En udskældt regel de seneste par år har været den, der tillod ledige på dagpenge, over 25 år og inde i første ledighedsperiode at få en uddannelse til over 20.000 kroner betalt af starten.

Med 150.000 arbejdsløse i Danmark, hvoraf mange er på dagpenge og inde i første ledighedsperiode, er der tale om en på ingen måde smal udgift til den danske statskasse.

Det ville ikke være et problem, hvis kurserne gik ud og skabte jobs blandt deltagerne. Men erfaringen med kurserne har mildest talt varet varierende, hvilket bl.a. blev vist i dokumentaren ”Bistandsland”, der kan ses gratis på YouTube.

http://youtu.be/WXlo83kv_I4

Reglerne ændres

Radikale politikere lagde for nyligt op til, at loven skulle ændres således, at det i fremtiden ikke er en ret at deltage i disse kurser. Det vil i stedet blive en mulighed, jobcenteret har i forhold til den enkelte dagpengemodtager for at sikre denne et job.

Det er endnu ikke udmundet i et lovforslag, og der er derfor et stykke vej til vedtagelse endnu – men den indledende stemning blandt politikerne i forhold til en ændring af loven er positiv.

Erstattes ikke af andet

Blandt de ledige har reaktionen forståeligt nok været mere lunken. Der er nemlig ikke lagt op til, at kursernes forringelse for de ledige skal erstattes af et andet tilbud. Der bliver tale om reelt forringede vilkår for de danske ledige.

Færre arbejdsløse i slutningen af 2013

undervisning i klasselokale

Per slutningen af 2013 var Danmark nede på det laveste antal arbejdsløse i 5 år. Det tyder derved på, at vi er ved at komme ud af den krise, der rullede ind over os i rekordfart,  da Lehmann Brothers-investeringsbanken gik konkurs i slutningen af 2008.

Færre arbejdsløse er færre ledige – og problemet kan derfor måske blive løst med en kombination af generelt forbedrede vilkår og en spirende højkonjunktur sammen med de eventuelle lovændringer.

De 6 ugers selvvalgte kurser er som udgangspunkt et tilbud til ledige dagpengemodtagere, men kontanthjælptsmodtagere og folk i anden ledighedsperiode kan få dispensation til at deltage af deres lokale jobcenter. Dette er tilfældet, hvis jobcenteret vurderer, at et sådant kursus markant vil forbedre chancerne for at komme i job.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *