Liberalisering af knivloven – og hvad det har medført

Liberalisering af knivloven – og hvad det har medført

Siden 2008 har den gamle knivlov være gældende, men fra d. 1 juli 2016 trådte der en ny knivlov i kraft. I denne artikel vil du kunne læse mere om, hvilke forskelle der er på den nye og den gamle knivlov samt hvad du som almindelige dansk borger, skal være opmærksom på ved den nye lov.

Tag på jagt uden nogle bekymringer

I den tidligere gældende knivlov var der en vis frygt hos mange der gik på jagt for at blive stoppet med en kniv i tasken, da det på daværende tidspunkt ikke var lovligt. I dag efter at den nye knivlov er trådt i kraft, har de mange danske jægere dog ikke længere noget at frygte, da det i dag er lovligt at gå rundt med en kniv i en taske, hvis den skal bruges til et anerkendelsesværdigt formål.

Nu sidder du måske og tænker ”hvad er et anerkendelsesværdigt formål? ” Et anerkendelsesværdigt formål kunne eksempelvis være, at du skulle bruge din kniv til at gå på jagt med eller til lystfiskeri.

Hvorimod hvis du går rundt med en kniv i din jakke eller lignende i offentligheden og ikke har i sinde at bruge den til et anerkendelsesværdigt formål, vil det stadig være ulovligt ifølge den nye knivlov. Et eksempel på dette kunne være de mange knivoverfald, som desværre stadig ses i det danske natteliv og på diskoteker rundt omkring i Danmark.

Førhen blev der ikke slået ligeså hårdt ned på dem, der blev taget med en kniv, der ikke skulle bruges til et anerkendelsesværdigt formål. Det er ændret i og med, at den nye knivlov er trådt i kraft, vil der også blive slået væsentlig hårdere ned på dem, der går eksempelvis går rundt med en ulovlig kniv i nattelivet.

Opsummering af de væsentligste punkter af den nye knivlov

Den nye knivlov har glædet rigtig mange danskere, da den gamle knivlov fra 2008 også havde fået en del kritik igennem årene, da mange mente at den ramte de helt forkerte mennesker. Nu vil webshops som Dolk.dk, der sælger knive og foldeknive (her) også roligt kunne sælge deres produkter uden at få bøder for at sælge ulovlige våben.

Kort opsummering:

  • Du må gerne gå med en foldekniv og andre knive, så længe at du bruger den til et ”anerkendelsesværdigt formål”.
  • Der er totalforbud af knive i offentligheden. Det gælder både på diskoteker og fodboldstadions.
  • Skærpet straf over for personer med tidligere dom for vold eller trusler. Førhen var straffen for at blive fanget med en ulovlig kniv 7 dages fængsel, mens den nu er 40 dage.

I knivloven fra 2008 var en kniv, der kunne foldes ud med en hånd, ulovlig. Derudover måtte man ikke gå med en kniv, der oversteg syv centimeter i klingelængde. Det er ikke ulovligt mere.