Fanget af udlejeres kringlede ord

Fanget af udlejeres kringlede ord

De fleste danskere har prøvet af bo i lejebolig, men det er meget få danskere, som opnår at få sat sig ind i de lovmæssige detaljer i forhold til udlejningen. Derfor er der også mange danskere, som bliver fanget af udlejerens kringlede ord i kontrakten, hvilket kan betyde, at de ender med at betale for ting, som ikke er rimelige ifølge loven.

Vær forsigtig med private udlejere

Det er især de private udlejere, som der hurtigt kan vise sig at være problemer med. Det betyder på ingen måde, at alle private udlejere vil snyde, eller at du skal undgå dem. Du skal blot være opmærksom på dine rettigheder, når du lejer en bolig og holde øjne og øre åbne, når du indgår en aftale med disse.

Som udgangspunkt er det en rigtig god idé at tage billeder af eventuelle fejl i boligen allerede fra starten af. Disse billeder skal sendes til udlejer indenfor 14 dage. Du bør sende billederne i et anbefalet brev, således at udlejer ikke kan benægte at have fået dem.

At tage billeder af fejl og mangler kan måske virke som spild af tid, men det kan spare dig for rigtig mange problemer, konflikter og udgifter, når du vil flytte igen. Er udlejeren reel og ærlig, får du måske ikke brug for dem, men det skader ikke at have styr på det. Selv en god og ærlig udlejer kan glemme.

Samtidigt er det noget, der vil tage dig minimalt tid, og i forhold til hvad du vil få ud af det, hvis der skulle opstå problemer, er det bestemt den indsats værd!

 

Det kan udlejer kræve

Når du lejer en bolig, har udlejer ret til at modtage boligen i samme stand som ved indflytningen, når du flytter til ny bolig.

Det vil sige, at du i mange tilfælde skal male boligen indvendigt og gulvene skal slibes. Derudover skal eventuelle skader på boligen udbedres, så den nye lejer kan flytte ind i en lejlighed, der er af god stand.

Er der tale om et hus, kan udlejer også kræve at haven er velholdt, hvis den også var det ved indflytningen. Også her kan det derfor være en god idé at have billeder af lejligheden eller huset for at sikre, at udlejer ikke kommer til at kræve noget, der ikke var således, da du flyttede ind.

Det kan udlejer ikke kræve

Udlejer kan aldrig kræve, at boligen skal være i bedre stand, end da du flyttede ind. Derfor er det særdeles vigtigt, at du også får lavet en indflytningsrapport.

Hvis lejligheden ikke var nymalet ved indflytning, kan udlejer eksempelvis ikke kræve, at den er nymalet, når du flytter – heller ikke selvom det er normen at aflevere lejligheder i nymalet stand. Dette er bestemt noget, mange ikke er opmærksomme på.

Udlejer kan desuden heller ikke kræve, at du skal betale for almindelige slid og ælde, som ikke kan undgås. Det vil blandt andet sige, at udlejer eksempelvis ikke kan kræve, at du skal betale for en fliserens eller en algebehandling, hvis boligen har en terrasse. Flisepest opstår nemlig automatisk med tiden på de fleste terrasser i Danmark, og udlejer må derfor selv stå for en rensning af fliserne eller algebehandling, hvis det er det, der kræves.

Når der udfærdiges en fraflytningsrapport, er det særdeles vigtigt, at du kontakter udlejer hurtigst muligt, hvis du mener, at der er fejl. Dette kan være alfa omega, hvis du skal kunne opnå noget til din fordel i denne situation.