Er korrekt sprog blevet unødvendigt?

Er korrekt sprog blevet unødvendigt?

Vi lever i en tid, hvor meget kommunikation sker i SMS´er og andre korte beskeder. Når man ser sproget på internettet, kan man nemt komme til at undre sig – er det korrekte danske sprog blevet en unødvendighed? Svaret er naturligvis nej, men hvorfor skal vi gøre os umage for at formulere os korrekt, hvis hovedparten af alle danskere ikke opdager forskellen?

Tekst skal ikke tale til laveste fællesnævner

Når du skriver, så formulere du dig i en form for kommunikationsform, som er permanent. Det alene burde være grund nok til at gøre sig umage. Derudover er det ufatteligt nemt at misforstå det skrevne ord, hvis pointerne ikke er klargjorte. Derfor skal du stadig gøre dig umage, når du formulerer dig skriftligt.

En vigtig pointe er også, at tekst ikke skal tale til laveste fællesnævner. Det vil sige, at bare fordi en gruppe af danskerne ikke bemærker om du laver stavefejl, så er der en endnu større gruppe, som vil se det og føle irritation.

Sproglige evner og intelligens

Vi kommer ikke udenom, at man automatisk sammenkæder sproglige evner og intelligens. Det er en automatisk kobling, som vi laver, når vi enten snakker med en person eller læser en tekst, som de har skrevet.

Denne fordom er ikke altid retfærdig. Eksempelvis kan mange ordblinde uretfærdigt blive ramt af dem, men ikke desto mindre er dit sprog dit bedste visitkort. Sørg derfor for at gøre dig umage, så du altid viser dig fra din bedst mulige side.

I en verden hvor flere og flere glemmer stavning, grammatikregler og tegnsætning, kan disse evner gå hen og blive meget værdifulde for dig. Godt sprog er aldrig spildt – lige meget om det er i en officiel tekst, et blogindlæg eller som en kommentar på Facebook.