Advokatens hverdag: Obligatorisk efteruddannelse holder advokaten skarp

Advokatens hverdag: Obligatorisk efteruddannelse holder advokaten skarp

Alle danske advokater (bosiddende i Danmark såvel som i udlandet) er underlagt kravene i retsplejelovens § 126 stk. 5 omkring obligatorisk efteruddannelse.

Reglerne er indsat for at sikre et højt niveau af rådgivning hver gang, man som privat eller virksomhed benytter sig af en adokat. Det høje niveau sikres ved, at advokaten er forpligtet til løbende at holde sig opdateret ved hjælp af efteruddannelse.

I praksis består efteruddannelsen af et krav om 54 ”kursuslektioner” over en 3-årig periode. En kursuslektioner forudsætter undervisning i 45 minutter. Advokaten kan selv vælge, om han ønsker at tage sine kursuslektioner på én gang alle sammen, eller om han ønsker at tage dem løbende over de 3 år.

advokatsamfundetVigtigt er blot, at advokaten fremviser et kursusbevis for deltagelse, hvis Advokatsamfundet skulle finde på at komme forbi for at se bevis på deltagelse i kurserne.

Efteruddannelsen ses typisk klaret ved, at advokaten deltager i en række fysiske kurser – cirka 3 gange om året. En ny virksomhed ved navn Legum.dk vil dog gøre op med dette og have advokaterne til at tage deres obligatoriske efteruddannelse over internettet som e-learning. Se en oversigt over Legums Onlinekurser her.

Obligatorisk efteruddannelse kendt inden for andre brancher

Det er ikke kun de danske advokater, der skal sørge for løbende at skærpe deres faglighed ved hjælp af obligatorisk efteruddannelse.

Det er også tilfældet for revisorer og ejendomsmæglere.

For ejendomsmæglerne sker dette typisk med kurser fra foreningen Danske Ejendomsmæglere. Der eksisterer ikke på samme måde her en ekstern kursusvirksomheds-kultur som det gør inden for advokater (om end visse virksomheder har vist interesse for at ændre dette).

Revisorerne skal over en 3-årig periode have 120 lektioner af 45 minutter som obligatorisk efteruddannelse – altså umiddelbart dobbelt så meget som er tilfældet for advokater.

Dette klares dog ofte inhouse i især større virksomheder, hvorved det samme marked altså heller ikke her er en realitet.

Og så er der naturligvis en lang række brancher, hvor der er efteruddannelse uden, at den er obligatorisk.

Dette er fx gældende for mange af de kurser virksomheden Bigum&Co afholder. Et eksempel herpå er et kursus i online markedsføring, der løber over et år og koster 60.000 kroner – men ikke et kursus, Bigum&Co har problemer med at finde deltagere til, da behovet for undervisning i online markedsføring er enormt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *