3 ting boligkøberen altid skal huske

3 ting boligkøberen altid skal huske

Som huskøber er der meget, der skal huskes i forbindelse med ens boligkøb. Det hele kan godt virke, som en meget grænseoverskridende og kompleks affære. Der er mange dokumenter, der skal gennemtjekkes, og mange faldgruber, der skal tages stilling til – dette er både set i forbindelse med advokatforbehold, ejerskifteforsikring og selve købsaftalen. For mange kan dette godt lyde som juridisk volapyk, som de aldrig har hørt om før, men de er alligevel vigtige at huske.

1.      Husk advokatforbehold

Når man som boligkøber skriver under på en købskontrakt, så vil den normalt være bindende. Der er dog altid en fast fortrydelsesret på ejendomshandler, der strækker sig op til 6 hverdage. Denne kommer dog ikke helt uden konsekvenser. Hvis man som køber har underskrevet kontrakten, og efterfølgende ønsker at trække sig ud, så vil der være et gebyr på 1% af den samlede købesum, som går til sælgeren som kompensation. Dette ville f.eks. være 100.000 kr., hvis du var ved at købe en 10 millioner kr. ejendom. Den ene procent vil for de fleste være mange penge.

Derfor er det vigtigt at huske advokatforbeholdet, og få dette indskrevet i din kontrakt. Dette forbehold betyder, at du har mulighed for at overveje købet på ny, efter ens boligadvokat har gennemset aftalen og givet sit input. Hvis man beslutter sig for ikke at gennemføre købet, så skal man ikke betale nogen fortrydelsessum.

2.      Husk ejerskifteforsikringen

En sælger af en ejendom har typisk fået udarbejdet en tilstandsrapport, der som navnet angiver, fortæller noget om boligens tilstand. Dette giver køberen et indblik i de forhold, som vedkommende går ind til. Ud fra denne rapport kan der konkluderes om der er nogle særlige forhold, der skal tages hensyn til og ændres i forbindelse med kontrakten.

Hvis sælgeren ikke har fået udarbejdet en tilstandsrapport, eller hvis der er mangler i denne, så er det vigtigt at kende konsekvenserne. Det kan nemlig være rigtig vigtigt, at huske at købe en ejerskifteforsikring. Denne forsikring kan sikre dig mod potentielle skader, som ikke er nævnt i tilstandsrapporten. Dette kunne f.eks. være fejl i tagkonstruktionen, sætningsskader eller ulovlige el- og VVS-installationer. Det ville være klogt at rådføre dig med din boligadvokat i forbindelse med ens ejerskifteforsikring.

3.      Husk boligadvokaten

Køb af fast ejendom er for de fleste en rigtig stor investering, der kommer til at påvirke ens privatøkonomi i lang tid. Det er derfor essentielt at huske, at inddrage en boligadvokat, der kan rådgive dit boligkøb. På denne måde er du også sikker på, at du ikke gør en handel, som du vil fortryde. Dette er både set i forbindelse med det før nævnte advokatforbehold og ejerskifteforsikring. Står du derfor og skal til at skrive under på en købsaftale, så find hellere en boligadvokat, så du er sikker på, at du laver en god handel.