200.000 danskere bruger det – måske snart forbudt i EU

200.000 danskere bruger det – måske snart forbudt i EU

På blot cirka halvandet års distribution er det lykkes de elektriske cigaretter at få fat i mere end 200.000 danskere.

Danskerne har taget e-cigaretterne til sig, da det tillader dem at få deres nikotin uden de normale ulemper, der her hører med – fx at man skal udenfor, at det ødelægger smagsløg, form og meget mere.

Og så er de elektriske cigaretter et langt billigere alternativ end traditionelle cigaretter.

Men nu ser det ud til, at nikotinholdig væske måske snart er et lægemiddel på lige linje med ADHD-medicin og lignende, og at man derfor alene kan få det på recept. Det vil besværliggøre e-cigaretrygning svært for de to hundrede tusinde danskere, der lige nu er på e-cigaretterne.

en e-cigaret ryges af en kvindeTobaksindustrien slår igen

Hvad endnu mere interessant er, at det er på EU-niveau, e-cigaretterne måske snart bliver slået tilbage.

Tobaksindustrien der med den nye adgang til nikotin har mistet et enormt marked i millioner af europæere afhængige af cigaretter, har siden e-cigaretternes spæde udbreden kæmpet med lobbyisme i EU.

I oktober 2013 nægtede EU første gang at deklære e-cigaretter som lægemidler. Men nu har den i april 2014 været oppe at køre igen – og lovforslaget er kommet igennem første instans.

Det betyder, at vi inden for 2 år kan se adgangen til e-cigaretter blive hindret ganske voldsomt for danskerne.

Emil Eriksen sælger e-cigaretter i sin svenske webshop og er ikke glad for udsigten:

”Jeg står til at miste min forretning og vores mange tusinde kunder står til at skulle tilbage til cigaretter. De eneste, der vinder er tobaksproducenterne, men de vinder til gengæld også stort” fortæller han til klartjuridisksprog.dk.

I Danmark er det ikke tilladt at sælge e-cigaretter uden tilladelse fra Sundhedsstyrelsen hertil. Det løser de danske butikker i praksis ved at rykke deres hovedkvarter ud af landet. Det er dog en løsning der kun fungerer så længe det er tilladt i resten af EU – hvilket selvsalgt ikke vil være tilfældet, hvis det nye lovforslag bliver stemt igennem.

Spørgsmålet er også, om danskerne vil acceptere et forbud – svarene til Politiken her tyder på det modsatte.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *